Freitag, Februar 24, 2006

Германско гражданство само с мирогледен тест




От началото на новата година кандидатите за германско гражданство във федералната област Баден-Вюртемберг биват подлагани на така наречен "тест за мирогледна ориентация". Това решение предизвиква остри протести най-вече сред мюсюлманската общност.

Страхът от ислямския фундаментализъм дава понякога странни плодове. Само така може да се гледа на каталога от въпроси, с който биват конфронтирани мюсюлманите кандидатстващи за германско гражданство в Баден-Вюртемберг. Целта е да се провери доколко мирогледните ценности на отделното лице съответстват на основния ред във Федерална република Германия; нещо повече – дали то е готово да замени Корана с германската конституция.

Представителят на вътрешното министерство в областта Баден-Вюртемберг, Райнер Грел, оправдава новия тест с резултатите от проучвания сред мюсюлманските мигранти в Германия:

"Главният подтик дойде от една студия, разкриваща, че 21 процента от живеещите в Германия мюсюлмани смятат, че конституцията и Коранът са несъвместими."

Грел иска също така да изпита уважението на родителите към правата на децата им:

"Важно е родителите да уважават правото на своите пълнолетни деца сами да вземат решения. На мен също не ми харесват някои от приятелите на дъщерите ми, но аз им се противопоставят не със забрани, а с аргументи. Но когато един родител забранява на дъщеря си да се омъжи за християнин или за атеист, тогава вече се преминава границата на търпимостта.

"Впрочем на новия тест се подлагат не всички кандидати за германско гражданство, а само лицата, идващи от 57-те страни-членки на Организацията ислямска конференция, тоест само мюсюлманите. Затова представитет на мюсюлманската общност в Германия Мехмет Килик смята, че тук е налице опасност от дискриминация. Освен това тестът биел встрани от целта:"

С тези въпроси трудно ще бъдат изкарани на повърхността "къртиците", защото онези, които имат нещо наум, те предварително ще са подготвили верните отговори. Новата мярка ще създаде проблеми единствено на бедните хора, които идват, за да си осигурят пенсия и които нямат никакви проблеми с конституцията.

"Междувременно представители на мюсюлманските и турските организации обявиха, че възнамеряват да заведат дело пред Конституционния съд. Директорът на Центъра за изследвания на Турция Фарук Сен предупреждава за нежелателното отражение върху интеграционната политика във Федералната република:"Всяка страна има разбира се право да се опита да разбере нещо за отношението на чужденците, искащи да получат гражданство, към обществения ред в съответната страна. Но когато, както сега в Баден-Вюртемберг, 30 въпроса бъдат насочени само срещу мюсюлманите, това вече не е нищо друго освен религиозна дискриминация и расизъм."

Deutsche Welle


0 коментара: