Donnerstag, Februar 02, 2006

Най-добри работодатели в Германия са и инвеститори в България




ЗОРНИЦА МАРКОВА 01/02/2006 09:49



Фармацевтичният концерн "Рош диагностикс" (Roche Diagnostics), най-големият строителен предприемач "Хохтийф" (Hochtief) и хранителната компания "Данон" (Danone) са най-добрите работодатели за тази година в Германия. Те получиха най-високия резултат в състезанието "Топ работодатели - 2006" на списанието "Кариере", Фондацията за корпоративни изследвания и институтът "Гева".

Сред критериите, по които са били оценени, са заплатите, перспективите за кариера, условията на работното място, икономическата среда, пазарната позиция, както и балансът между работата и личния живот.

Компанията победител се отличи с възможностите, които предоставя на служителите да намерят добро съотношение между работата и личния живот, със специалните програми за новоназначените и с индивидуалното наблюдение и напътстване на персонала, обясни главният редактор на германското списание Йорн Хюзген.

В категорията "работа-живот-баланс" първото място заема строително-спестовната каса "Швебиш хал" (Schwaebisch Hall). При възможностите за кариера победител е производителят на копирни машини "Ксерокс" (Xerox). В категорията на заплатите лидер е медицинският концерн "Рош диагностикс" - там началните заплати са много над средното за страната. Компанията предлага на своите служители допълнителни бонуси при успехи.

Част от топ-работодателите на Германия са и сред най-големите инвеститори в България. Такива са хранителната компания "Данон" (която обаче не е с германски капитали) и компанията за производство на датчици и индустриално програмиране "Фесто". "Туи" е един от най-големите туроператори, които осигуряват германските туристи в България, а операторът на летището във Франкфурт "Фрапорт" пък е един от кандидатите за концесионер на морските летища във Варна и Бургас.


Топ 20 на най-добрите работодатели в Германия

"Рош диагностикс" (Roche Diagnostics)
"Хохтийф" (Hochtief)
"Данон" (Danone)
"Карл Цайс" (Carl Zeiss)
Строително-спестовна каса "Швебиш хал" (Bausparkasse Schwaebisch Hall)
"Адидас-Саломон" (Аdidas-Salomon)
"Новартис фарма" (Novartis Pharma)
"Фрапорт" (Fraport)
"Мелита" (Melitta)
"Квиаген" (Qiagen)
"Капджемини" (Capgemini)
"Форверк" (Vorwerk)
"Дойче бундесбанк" (Deutsche Bundesbank)
"КфВ Банкенгрупе" (KfW Bankengruppe)
"Фесто" (Festo)
"Дел" (Dell)
"Туи" (TUI)
"ЕЦЕ Проджектмениджмънт" (ECE Projektmanagement)
"Макдоналдс" (McDonald's)
"Дойче БП" (Deutsche BP)


От Капитал Кариери (www.karieri.bg)


0 коментара: