Montag, November 05, 2007

Прекратяване на стачните действия

От утре, 06.11.07 г., ГПНЕ "Гьоте" прекратява ефективните стачни действия. Учебните часове ще започнат в 13:30 часа, занималнята - в 8:30.


1 коментара:

Anonym hat gesagt…

http://teacher.bg/cs/forums/t/1863.aspx
Д.Йовчев: Всъщност, може ли някой да обясни по кой закон трябва да наваксваме поради стачката?!
Стачката е спиране на производствения процес, при което се нанасят щети на работодателя-свеждащи се до това, че той търпи загуби защото не се произвежда...И е невъзможно- по принцип да се навакса пропуснатото. И в това е нейната сила!!!
Ако е възможно и нормално след всяка стачка да се наваксва пропуснатото, то тя би била излишна...Тя би била от полза за всеки работодател-той би разсъждавал так:"Стачкувайте си, стачкувайте си - колкото си искате!! Аз няма да ви платя, а пък вие след това ще наваксате всичко - моето не се губи, вие ми правите така икономии...
Според мен, наваксването би могло да стане ЕДИНСТВЕНО В резултат на добра воля от страна на работниците, която пък да е резултат на подписано споразумение. Последното трябва да е част от едно цялостно споразумение с работодателя... В нашия случай, обаче, няма подписано нито цялостно, нито частично споразумение..Тогава, как так ще апелират към нашата добра воля !?!? Как така ще се иска от нас да свършим работат, която бихме свършили за времето на стачката !? Ние не сме я свършили - и точно затова за времето на стачката не ни се плаща !!? Сега като се изисква да вършим ДОПЪЛНИТЕЛНА РАБОТА ще ни се плати ли допълнително??
В този случай - като не наваксваме - какво ще стане? Ами няма да се преподаде целия материал...Ще остане непредаден точно толкова колкото бихме предали за времето на стачката ...Ще каже някой:" Ами това ще има сериозни последствия..." Ами да - ще има. Който си е мислел че не така и че от учителската стачка нищо не се губи, се е излъгал !!
Поли: Напълно съм съгласна с Д. Йовчев. Не бях се замисляла, но е така. Може би е редно юриститите на двата синдиката да си кажат мнението, а не да се покриват в миши дупки. Че докато ние се наумуваме и се чудим как да се преструктурираме - я гледайте депутатите какво правят! Ни Очи, ни срама :(

Majaz: Днес отправих запитване към ЕНСК, в което настоях за отговор от страна на юристите от КНСБ.
Ето какво получих в отговор:
otgovor na pitane
На вашето запитване отправено към г-жа Живка Желязкова относно преструктруриане на учебния материал и преразпределение на учебното време, Ви отговарям следното:
Не същестествува никакъв закон или нормативен акт който да задължава стачкувалите работници и служители да "наваксват", "доработват", "възстановяват пропуснатото по време на стачка" и др. Дейсвително това може да става доброволно и на добра воля, но в никакъв случай чрез заповеди на работодателите или ръководителите или чрез оказване на натиск.
С поздрав : Илиян Ценов, главен експерт - юрист при НСК на КНСБ
Моля да разпространите писмото до своите колеги. Ще си преструктурираме материала, но не под натиск и в кратките срокове, определени от министерството.