Donnerstag, September 17, 2009

Бургаски ученици представиха града си на свои връстници от Европа


сряда, 16 септември 2009

Автор: Стефан Минчев


Зам.-кметът на Бургас Йорданка Ананиева взе участие в среща на партньорите в инициативата "Еврокамп", която се проведе в сградата на Общината. В нея участваха 45 ученици от България, Полша и Германия, сред които и възпитаници на ГПНЕ «Гьоте» - Бургас.

Гостите от чужбина се запознаха с историята, актуалното състояние и потенциала на Бургас, чрез мултимедийна презентация на проект, подготвен от бургаските ученици, на които предстои изпит за немска езикова диплома. Чрез него те демонстрират ангажираност към проблемите на своя град.

Подбраните теми са свързани с реалностите и проблематиката на Бургас и региона - замърсяването на морето, сметосъбирането в града и възможностите за оптимизирането му, социални дейности, организация на градския транспорт и паркирането, здравеопазване и др.


Mittwoch, September 16, 2009

Стипендия от Американската фондация за България (АФБ) за уч. 2009/2010 г.


Получено по електронната поща:

Краен срок за кандидатстване: 30 септември 2009 г.


Dienstag, September 15, 2009

Писмо от родител до Nemskata.Org
Получено по електронната поща:

Здравейте,
аз съм майка на ученичка от ГПНЕ „Гьоте” – Бургас. Не знам кой поддържа сайта на гимназията, но мисля, че ние родителите бихме били значително улеснени ако в края на ваканциите бъдат публикувани списъците с учебниците на отделните класове. Освен това би могло да се помисли за публикуването и на друга актуална информация – оценки през годината, брой на отсъствията за отделните ученици, така че да бъдем информирани своевременно, а не да чакаме родителските срещи. Работното време на голяма част от нас за съжаление не ни дава възможност за среща с учителите.

Пожелавам на всички успешна учебна година и се надявам да помислите над предложенията ми.

И. Ж.


Donnerstag, September 03, 2009

Немската в Twitter


Новостите от Немската гимназия вече могат да бъдат следени и в Twitter. Открий ни на адрес:
http://twitter.com/nemskata


Montag, Juni 22, 2009

Международен литературен конкурс "Изкуство против дрогата" 2009Международен литературен конкурс

„Изкуство против дрогата” – 26 юни 2009, Бургас,

проведен под егидата на Областния управител на Бургас г-н Любомир Пантелеев

и със съдействието на Министерство на културата и Община Бургас


Кратка историята на литературния конкурс:

Първото му издание е през 2003 г. на 26 юни – Международния ден за борба с наркоманиите – в рамките на проект “Градове срещу дрогата”, който се изпълнява от Асоциацията на българските черноморски общини. Тогава читалище “Л. Каравелов” и Синдиката на българските учители са сред съорганизаторите. През 2005 г. двете организации поемат инициативата конкурсът да стане постоянен, доработват регламента и привличат нови партньори. Той разширява границите си на Балканите, а в третото си издание – вече е международен, благодарение на активното участие в популяризирането му на Детския и младежки парламент в Бургас.

От 2007 г. конкурсът се провежда под егидата на Областния управител на област Бургас

(тогава – г-н Иван Витанов).

В настоящото – четвърто издание на конкурса участват 186 автори на възраст от 12 до 25 години от България, Република Беларус, Молдова, Сърбия и Турция с над 300 творби – стихотворения, разкази и есета.

Жури в състав: Димитър Христов, България, София – председател и членове: Бранко Цветкоски, Република Македония, Скопие и Роза Боянова, България, Бургас отличи с награди 13 млади автори, а с диплом за постижение – още петима.

Издаден е сборник с наградените и отличените с диплом за постижение творби.


Sonntag, März 22, 2009

Среща на випуск 1994

На 2 май 2009 випуск 1994 ще отпразнува 15 години от завършването на НЕГ. По първоначална информация празненството ще се състои в заведението на Емил - бившия Военен стол (сега "Джани" - Бургас), до входа на пристанището (където е било събирането по повод на десетгодишнината). Нека всеки, който има информация за съученици, да ги информира, както и да пише на Атанас Димитров (може също в скайп или във Фейсбуук).


Donnerstag, März 05, 2009

"Изкуство против дрогата"
МЕЖДУНАРОДЕН ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС

Провежда се под егидата на Областния управител на Област Бургас
г-н Любомир Пантелеев


Организира се през една година по повод
Международния ден за борба с наркоманията – 26 юни.
Първото му издание е през 2003 г.

В конкурса могат да участват деца и младежи на възраст от 12 до 25 години
в две възрастови групи:
от 12 до 17 години;
от 18 до 25 години.

Участниците представят стихотворение, есе или разказ, написани специално за този конкурс, непубликувани в други издания и без право на участие в други конкурси.
Обемът на творбите, изпратени по e-mail или по Български пощи е до 3 компютърни страници (6 000 знака) на български език (или на руски и английски за чуждестранните участници), формат WORD, шрифт 12.
Необходимо е авторите да посочат трите си имена, рождена дата и година, учебно заведение, пълен адрес, е-mail и телефон за връзка.
Крайният срок за получаване на творбите е 15 май 2009 г.
Компетентно жури от писатели и преводачи ще оценява творбите.

Ще бъдат раздадени следните награди:

Първа възрастова група (12-17 години)
За стихотворение / За есе или разказ
І награда – 80 € / І награда – 80 €
ІІ награда – 60 € / ІІ награда – 60 €
ІІІ награда – 40 € / ІІІ награда – 40 €

Втора възрастова група (18-25 години)
За стихотворение / За есе или разказ
І награда – 130 € / І награда – 130 €
ІІ награда – 80 € / ІІ награда – 80 €
ІІІ награда – 50 € / ІІІ награда – 50 €

Резултатите ще бъдат обявени по интернет на 11 юни 2009 г. на сайта на организаторите: www.chitalishte.bg/news.php
Номинираните творби ще бъдат издадени в сборник.

Отчитането на конкурса ще се проведе в гр. Бургас на 26 юни 2009 г.

Организатори на Литературния конкурс ”Изкуство против дрогата”са:
Областна управа Бургас, Община Бургас, Читалище „Любен Каравелов”, Синдикат на българските учители – Бургас.

Партньори: Училище за чуждоезиково обучение „Биг-Бен”

Медийни партньори: в. „Учителско дело”, Дарик Радио, вестник „Компас”


Творбите изпращайте на адрес:
Читалище „Любен Каравелов”
ул. „Калоян” № 24
гр. Бургас, 8000
България
E-mail: chitaliste_lk@abv.bg
Телефон: 056 84 44 69Donnerstag, Januar 22, 2009

Кабинет по химия за 40 хиляди евро бе открит в гимназия „Гьоте”Кабинет по химия на стойност 40 хиляди евро бе открит в бургаската немска езикова гимназия на 11 ноември 2008. Партньори на учебното заведение по проекта са Консултативният отдел към Посолството на Република Германия и община Бургас. Откриването на кабинета е заключителен етап по проекта. Със сумата от 40 хиляди евро кабинетът е преоборудван и обзаведен с необходимите за съвременно обучение по химия пособия. В него ще могат да се провеждат и виртуални експерименти в часовете по химия и биология, а също така обучителни семинари за учителите от цялата страна по предмети, преподавани на немски език.

Михаел Хабенбахер - координатор по немски език за България: „ Това е единствената лаборатория от този вид в източна Европа и тя се направи в Бургас. За Германия е много важно този вид училища да бъдат подпомагани.” Според Михаел Хабенбахер не е важно само да се осигурят средствата, а и България да поеме инициативата в свои ръце. Той допълни, че немската страна е много заинтересована занятията по немски език да се провеждат в добри стаи.

„Освен езиковите кабинети, това е единственият кабинет по предмети, който може да бъде ползван по химия и по биология”, каза Генета Илиева- директор на ГПНЕ “Гьоте”- Бургас. Десетокласничката Яна Петрова сподели: „Голяма гордост е ,че ние сме единственото училище в България, което има такъв кабинет и това, че ще имаме възможност да правим виртуални опити също е много хубаво.”

Специална камина позволява в кабинета да се провеждат опити, при които се отделят вредни газове. Ученици от 10 клас демонстрираха наученото с помощта на ефектни химически реакции.

Източник:
www.bszone.info/?p=4687
(гледай видео от откриването)