Montag, August 22, 2005

Из Юбилейния вестник (Юли 2005) - Фолклорен състав „Зорница"






Фолклорен състав „Зорница"


„Няма нищо по-свидно и красиво от родното" - тази мисъл е една от водещите идеи, създали танцовия състав при ГПНЕ „Гьоте" през 1998 година.
С голям интерес участват в него около 40 младежи и девойки между 13 и 19 години, посветили свободното си време на автентичния български фолклорен танц, начело с хореографа Николай Парушев, оркестъра от гъдулка, гайда, акордеон и тъпан и председателя на управителния съвет на ансамбъла Мария Каравасилева.

Името си състав „Зорница" носи от името на звездата, която първа изгрява и последна изгасва на българския небосклон, а това всъщност е Венера. Репертоарът на състава включва танци от всички етнографски области на България - Тракия, Мизия, черноморския край, Софийско и др, разкрасени от разнообразни национални носии.

Концертните изяви, които ансамбълът има не само на българска, но и на международна сцена, дават основание за едно добро самочувствие. Проведени са концертни изяви във фестивали в градовете Булай, Трабен-Трарбах, Дюселдорф в Германия през 1998, 2001, 2002 и 2003 год. по поканана кметската управа, в град Битоля в Македония (гостуване на едноименния състав) през 2000, в град Ялова в Турция на международния фолклорен фестивал "Златен карамфил" през 2001 и 2004, както и в град Зуберец в Словакия през 2002. Отделни камерни групи са участвали в специфични изяви в Гърция и Германия. Има възможност за покана на танцовия състав от Турция за международни фолклорни фестивали в Бургас 2005 - "Море без граница"от 25.05 до 01.06.
Ансамбъл "Зорница"участва също така във всички училищни и общински празници и концерти, мероприятия на Етнографския музей, кметството в к-с "Изгрев", Ротъри клуб, Младежки културен център и други.


Евелина Чилинова, Мая Златанова


0 коментара: